Papegøjer & Parakitter

Sygdomme: Aspergillosis

Denne side er sidst revideret 2/4-2011
Forrige
Index
Næste

Årsag:

Skyldes en skimmelsvamp. Når fuglen indånder svampesporer sætter de sig i luftsækkene. Svampen kan dog også sætte sig i leddene, øjne og indvolde. Sygdommen kan både være akut og kronisk.

Normalt vil fuglens naturlige immunsystem bekæmpe svampen, men hvis der er mange svampesporer eller hvis immunforsvaret er nedsat pga. anden sygdom eller ved mangel på A-vitamin, er der risiko for at udvikle sygdommen. Et meget tørt indeklima kan udtørre fuglens slimhinder og nedsætte fuglens naturlige forsvar overfor aspergillus svampen. I parringstiden eller i forbindelse med æglægning er der også større risiko for at blive ramt af aspergillosis.

Aspergillus fumigatus svampen findes overalt i naturen og i et varmt og fugtigt miljø formerer den sig lynhurtigt.

Svampen kan stamme fra fugtige frø eller jordnødder og mange opdrættere anbefaler derfor at man ikke fodre med frøblandinger, men istedet anvender pellets! Hvis man vælger at fodre med frø, er det vigtigt at man køber en god kvalitet og opbevarer dem tørt! Istedet for jordnødder kan man give hasselnødder, valnød, mandler eller pinjekerner som snacks.

Det er vigtigt man holder grundig rent i buret - hvis der ligger gamle frø i bunden, kan de let mugne og udvikle svampen!

Symptomer:

Diagnose:

Det kan være svært at stille den rette diagnose, da mange af symptomerne er fælles med andre sygdomme.
Det er vigtigt at fortælle dyrlægen detaljeret om sygdomsforløbet samt om fuglen kost.

Røntgenbillede og blodprøve kan hjælpe med at stille diagnosen.

Ved større papegøjer er det muligt dyrlægen kan tage en podning, som derefter dyrkes og undersøges på et laboratorium. Hvis det ikke er muligt at tage en podning, kan det være nødvendigt at tage en vævsprøve.

Behandling:

Fuglen skal ved mistanke om aspergillosis straks isoleres og undersøges nærmere ved dyrlægen.

Bur og omgivelser rengøres grundigt - vand og foderskåle desinficeres.

Det kan være vanskeligt at kurere fuglen helt. Der skal gives svampedræbende medicin i flere uger eller måneder. 

Forebyggelse: